Etiketter

fredag 17 maj 2013

Maträtt

Planering




Jag började med att ta fram alla mina råvaror so jag kommer att använda. jag började med att förbereda köttfärsen och rulla den till köttbullar. I köttbullarna satte jag en liten bit fetaost i mitten bara för att det är roligt att äta något annat än vanliga köttbullar som man äter så ofta. Medans köttbullarna stektes så kokade jag upp vattnet och började att förbereda min sallad. När köttbullarna var klara så satte sänkte jag värmen så att de bara skulle hålla sig varma.

Det gick bra att följa min planering. Jag missade att koka upp vattnet i vattenkokaren, istället kokade jag upp det i en kastrull vilket tar längre tid och är dåligt för miljön.
Alla mina råvaror till salladen fanns inte inne så jag fick improvisera. Jag använde paprika och äpplen till salladen istället vilket blev lyckat.


Ekonomi


Sammanlagt kostade måltiden bara ca 35 kr vilket är väldigt billigt. Det som kostar är köttet. Ifall man vill ha det billigare så kan man dra ner på det. Grönsaker kostar inte så mycket fast det är både gott och nyttigt så det tog jag mycket av.

Miljö

äpplen, gurka och morötter har säsong just nu. Det ända i salladen som inte hade säsong var isbergssalladen. Då har den antagligen skeppats hit på något sätt som är dåligt för miljön. Jag kunde ersatt den med en råvara som har säsong just nu som tex broccoli.
Köttet var inte speciellt miljövänligt. För att göra det bättre för miljön så kan du byta ut lammfärsen mot kyckling fast då blir det en helt annan rätt.

Hälsa

I köttet finns det väldigt mycket protein som är bra på att bygga muskler. Det har bra synergi med pastan som innehåller mycket kolhydrater som ger dig energi så att du kan träna.




Matcirkeln: Salladen innehåller grönsaker och frukt och bär. Köttbullarna innehåller ju kött.
Om du sedan äter en ostmacka till får du i dig mjölk, matfett och bröd.
Det enda du inte har fått i dig är potatis eller rotfrukter men det kan du ju få i dig någan annan gång den dagen. Du har ändå fått i dig sex delar av det du behöver under en måltid.


Tallriksmodellen: Denna måltiden följer tallriksmodellen bra med runt 40% spannmål, 25% kött och 35%sallad.

Resultat:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar