Etiketter

onsdag 22 maj 2013

Uffes krönika om språk

Krönika om språk

Dialekt

Näst intill alla har ett språk de pratar. Språket varierar varifrån du bor eller kommer ifrån. Utan att tänka på det formas ditt språk efter din omgivning. Det är saker som du inte  kan göra något åt. Är det därför rättvist och dra slutsatser om en person efter hur den personen pratar? Det tycker inte jag iallafall, ens språk är något som man inte kan hjälpa och därför är det orimligt att dra slutsatser efter detta. Såklart så tycker man att vissa låter roliga eller lustiga och man kan skratta ibland men det gäller bara att behandla alla likadant iallafall. Min dialekt är väldigt konstig. Min pappa är ifrån Hälsingland och mamma ifrån Blekinge. Så det har blivit någon sorts blandning mellan dem två och skånska. Ibland frågar folk varifrån jag kommer och blir förvånade över att jag svarar Lund. Jag känner aldrig att jag blir behandlad annorlunda på grund av min dialekt. Jag ser det som en del av den jag är. Personer som inte accepterar mig för den jag är tycker jag inte är bra vänner och då vill jag ändå inte ha något med dem att göra.

Sociolekt

Det passar såklart inte att använda samma språk i kyrkan som när man är med sina kompisar. Då ändrar du din sociolekt så att ditt språk matchar din omgivning. Jag tror att detta inte är något man tänker på fast man gör ändå. Jag ändrar min sociolekt väldigt mycket. Jag tror att det beror på att jag umgås med väldigt olika människor. Nu på sistone så har jag börjat att städa hos farmor och när jag umgås med henne så ändras mitt språk utan att jag tänker på det till en mycket mer finspråkig svenska utan svordomar och fula ord. Jag tror att farmor uppskattar det även fast hon inte vet om det. Farmor skulle ju tycka att jag var en stygg liten rackare om jag svor hemma hos henne och inför hennes vänner. Äldre personer i allmänhet har ett mer vårdat språk än ungdomar nuförtiden. De äldre har levt med sitt språk hela sitt liv och har betydligt svårare att anpassa det efter dagens. Därför tycker jag att det är viktigt att vi anpassar vårt språk efter vår omgivning så att vi inte medför fel budskap eller ger fel intryck.

Svordomar och fult språk

Varför använder man fula ord? För i tiden så var ord som fan, jävlar och helvete betydligt fulare än vad de är nu. Det beror på att på den tiden så var betydligt fler kristna och de trodde att de kallade på djävulen genom att säga hans namn. Då änvändes bara orden ifall du ville uttrycka något riktigt starkt. Med tiden så har svordomarna börjat att användas mer i allmänt prat vilket gör så att de har förlorat en stor del av sin kraft eller betydelsefullhet. Då kommer det nya svordomar vilket ska fylla det syftet. Jag tror att även att de nya ”fulare” svordomarna kommer att börja användas mer och mer och även förlora sin styrka. Sen kommer det nya osv.. så går det runt så. Jag tror också att det beror på att vi i S    verige svär mesigt. När det flyttar hit personer från andra länder där de svär grövre så påverkar deras språk såklart oss. Till exempel alla skämt om varandras mammor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar